Monday, December 14, 2009

Ayra's Birth Story

hari ni genap lah Ayra berusia 2 minggu..
n hari ni juga lah baru berkesempatan nk ngadap blog ni lama2 skit utk menngarang karangan pasal kelahiran puteri kesayangan kami : NUR AYRA SAFIYYAH. :)




so : the story goes like this :

30 November 2009 - spt mana yg dijanjikan, since aku lum ada tanda2 nk bersalin sehingga hari ini (30 nov 2009) aku dah dikehendaki admit wad trus arini sbb awal2 pagi esoknya aku nk di induce.. aku ditempatkan kt wad 1 bilik, 2 katil tu. hehe.. ok la.. ada geng! plak tu, kawan sebilik aku tu pun, sama kes ngan aku - nk kena induce jugak sbb diabetic. tp dia smpai thp amik insulin aa.. aku thp kena kontrol diet jer. hihi.. masuk je wad, after settle down suma, doc dtg, cek aku.. everything ok. then doc saje je la gatai nk cek jalan aku.. n dia ckp, aku dah bukak 1cm sbnrnya! wah.. so, doc mintak aku byk kan jalan.. mana la tau.. kot2 xyah induce, kan?? tp.. besar mana sangat ler wad tu, utk aku pusing. 5 minit jejalan, dah selesai dah abis dah. hahaha..!! tp yg pelik nya, lepas doc cek jalan tu, aku dah start rasa sakit ala2 senggugut gitu. xde la kuat sgt.. thp bleh blah lg aa.. tp agak x selesa la spjg hari n malam tu. hmm..

1 Disember 2009 - seawal 7 pagi, doc dah panggil aku n kawan sebilik aku tu utk di induce. tp bila doc cek, rerupanya jalan aku dah bukak 2 cm dah. n dah ada contraction, wpun x kuat sgt. oleh krn tu, doc decide aku x perlu diinduce. nk tunggu sakit bersalin spt biasa. YEA..!! tp kwn sbilik aku tu, kena induce jugak ler.. so, balik la aku kt katil, menunggu contraction n jalanku bukak dgn cemerlangnya.

tgh lepak2 smbil mengabiskan novel en.hubby yg aku kidnap kelmarin (hihi..), sekumpulan doc dtg cek aku lg. kebek punya kebek, sorg doc tu ckp baby aku cam senget skit (doc tu guna term "oblic" - btul ke aku eja ni? huhu..) pala bb senget ke kiri skit. x brape straight menuju ke laluan yg spatutnya. so, dia dgn terernya menolak pala bb, mengarah ke laluan yg sepatutnya tu. pastu dia tegakkan katil aku supaya ada tekanan skit agar bb kekal ke bawah. wah.. skali tgk, ala2 mak bidan la plak doc tu. haha...!!

dlm sekitar kul 10.20 pg, laluan ku dah bukak 3cm. so, doc decide utk bawak aku ke labour room utk dipecahkan air ketuban. aku pun dgn segera la tepon en.hubby, bgtau.. takut dorg x bg bawak hp ke dlm labour room.. payah lak karang nk bgtau en.hubby ke mana bini dia ni menghilang.

kul 11 pg, kt labour room no.4, air ketuban ku dipecahkan.. x sakit pun.. alhamdulillah.. lepas doc pecahkan air ketuban tu, dorg masukkan drip (apa ntah namanya..) induce, nk menggalakkan contraction, nk cepat2 bukak laluan aku. hmm.. aku memulanya stabil lg.. tp bila contractionnya dah rapat2 selang 5 minit, muka aku pun dah kerut2 dah x ingat dunia aa..  tp en.hubby lum sampai2 lg. hish! mana ni?? x best sungguh duk tahan sakit sorg2 dlm labour room tu. huhu.. dah ler gas yg dorg ckp kekononnya bleh redakan sakit contraction tu mcm x berfungsi je. x kurang kan pun sakit.. wat aku ngantuk, ada la. huhu...


time tu, mula la aku teringat time sakit nk bersalinkan si Asyraf dulu tu. tobat ler.. memula progress cantik.. tp bila sampai 7cm, laluan ku berhenti terbukak, statik kt situ selama 6 jam. walhal contraction dah selang 30 saat spjg 6 jam tu. Tuhan je la tau seksa aku time tu.. last2, sbb doc tgk xde progress lepas 7cm tu, tu yg kena czer tu. huhu..

and kali ni, bila sakit dah selam 2, 3 minit, aku terasa cam fobia bersalin si Asyraf terbayang2 dlm pala otak ni. "camner la klau jalan still x bukak cam dulu?? huhu.." so, bila misi tanya aku nk amik epidural ke x, aku cepat2 angguk. lgpun tempat keja aku yg akan tanggung byr suma kos bersalin ku.. so, aku susah hati apa, kan? hihi.. by the time en.hubby sampai, dlm kul 1 lebih gitu, doc baru nk wat prosedur utk epidural tu. time tu, contraction ku dah setiap 30 saat. laluan, dorg ckp dah 6cm. dorg tebuk lubang kecik kt tulang blkg ku utk masuk kan jarum halus, tempat ubat epi tu masuk..

bila ubat epi tu dah start beri kesan kt badan aku, aku rasa lega sgt. aku dah bleh bercakap ngan org bila org tanya pape soalan. n citer2 skit ngan en.hubby. x lama lepas tu, dalam sejam lebih gitu, doc dtg lg, cek jalan n dia ckp laluan ku dah 8 @ 9 cm. "uiks! cepat lak laluan ku bukak kali ni. huhu.." so doc suh aku get ready utk bersalin. n pada masa tu jugak ler muka en.hubby berubah cuak. dia keluar labour room tu.. pastu dia masuk.. dia kuar.. dia masuk... dia siap tanya lg "klau saya x tunggu, bleh x?" uiks! mana leh.. tunggu la.. sbb kan masa time Asyraf dulu, aku czer. so, confirm la dia xleh masuk O.R tu. dia tunggu kt luar je. lepas puas dia kuar masuk labour room tu, last2 en.hubby decide utk tunggu. YEA!!


since aku on epidural.. aku x dpt rasa sakit contraction tu. cuma rasa perut mengeras. so, masa aktiviti meneran tu, aku mmg 100% bergantung kpd arahan doc. dia suh push, aku pun push. wpun ntahapapa gaya aku push ntah! maklum la 1st time nk try normal.. hehe..ntah brape kali n brape lama aku push ntah, aku pun x tau sbb aku pejam mata sepjg proses tu. erk! aku guna deria pendengaran je utk dengar arahan doc n kata2 semangat dari en.hubby. tp satu menda yg aku ingat time berperang tu, bila dah lama aku try push, bb xmo kuar jugak, doc dah start mintak misi prepare kan vakum. WAH..!! xmo la kena vakum!! x nak! x nak! so, by the time alat vakum tu ditolak masuk je ke labour room tu, baby pun kuar.. tepat kul 3.30 petang. wah..!! leganya.. gamaknya kena ugut cenggitu dulu baru bb ni nk kuar agaknya. hahaha..!!

lepas bb n en.hubby dibawa kuar..doc pun start jahit balik luka kt bawah nun.. huhu.. punya la panjang luka tu, sbb doc gunting.. proses jahit tu je amik masa sejam. aku x brani nk tanya brape byk jahitnya, sbb masa doc kumat kamit kira jumlah jahitan tu pelan2, lepas je angka 10, aku x brani nk dengar lg. trus larikan fokus aku ke perkara lain. huhu..

ok. tu je karangan ku yg panjang lebar pasal birth story si Ayra.. hehe.. dah berusaha utk ringkas kan, tp x berjaya.
so, sesapa yg berjaya menghayati citer karangan ku ini dari awal sampai abis, aku TABIK SPRING kt u all. hihi..

3 comments:

Corelle said...

saya baca sampai habis..
menyayat hati..sedih saya baca..
:)
Alhamdullillah semua dah selamat sekarang..
:)

hatiberbunga said...

hihi.. tima kasih la aja.. baca smpai abis. ;)

tp nape sedey?

ida said...

aku pun dh baca smpi habis..kisah ibu melahirkan ni mmg xboleh dilupakan..ms nk kuarkan bb tu mmg rasa tobat xnk lg..tp bila dh kuar bb tu,hilang sumer rasa sakit..bleh fikir bleh lagi sorang nih..hihi

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails