Wednesday, February 15, 2012

Mendidik Anak..

Pernahkah kita mengambil kaedah bagaimana Jibrail mengajar Rasullulah membaca? Sebenarnya inilah contoh terbaik untuk ibu bapa mendidik dan mentarbiyyah anak-anaknya.

Cuba kita baca dulu terjemahan surah Al-Alaq ini.


Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani

Bacalah (wahai Muhammad) dengan nama Tuhanmu yang menciptakan (sekalian makhluk), (1)
Dia menciptakan manusia dari sebuku darah beku; (2)
Bacalah dan Tuhanmu Yang Maha Pemurah; (3)
Yang mengajar manusia melalui pena dan tulisan; (4)
Dia mengajarkan manusia apa yang tidak diketahuinya. (5)
Ingatlah! Sesungguhnya jenis manusia tetap melampaui batas (yang sepatutnya atau yang sewajibnya), (6)
Dengan sebab dia melihat dirinya sudah cukup apa yang dihajatinya. (7)
(Ingatlah) sesungguhnya kepada Tuhanmulah tempat kembali (untuk menerima balasan). (8)
Adakah engkau nampak (baiknya) orang yang melarang (dan menghalang); (9)
Seorang hamba Allah apabila dia mengerjakan sembahyang? (10)
Adakah engkau nampak (buruknya) jika dia berada di atas jalan yang betul? (11)
Atau dia menyuruh orang bertakwa (jangan melakukan syirik)? (12)
Adakah engkau nampak (terlepasnya dari azab) jika dia mendustakan (apa yang disampaikan oleh Nabi Muhammad kepadanya) serta dia berpaling ingkar? (13)
Tidakkah dia mengetahui bahawa sesungguhnya Allah melihat (segala amal perbuatannya dan membalasnya)? (14)
Jangan sekali-kali berlaku derhaka! Demi sesungguhnya jika dia tidak berhenti (dari perbuatannya yang buruk itu), nescaya Kami akan menyentap ubun-ubunnya (dan menyeretnya ke dalam Neraka); (15)
Ubun-ubun (orang) yang berdusta, yang bersalah. (16)
Kemudian biarlah dia memanggil kumpulannya (untuk menyelamatkannya); (17)
Kami pula akan memanggil malaikat Zabaniyah (untuk menyeksanya). (18)
Ingatlah! Janganlah engkau (wahai Muhammad) menurut kehendaknya dan (sebaliknya) sujudlah dan dampingkanlah dirimu kepada Allah (dengan taat dan beramal soleh) (19)

http://www.quranexplorer.com/Quran/Default.aspx


Jika diselidik intipati daripada hadis yang menjelaskan nabi SAW disuruh membaca sebanyak tiga kali, dan tiga kali juga baginda menjawab dengan jujur bahawa baginda tidak pandai membaca dan menulis. Tiga kali pula Jibril memeluknya dengan sekuat hati bagi meyakinkannya bahawa pada saat itu kesanggupan membaca sudah ada padanya, apatah lagi baginda adalah al-insan al-kamil (manusia yang sempurna).

Apa intipati yang anda lihat di dalam kaedah pengajaran guru kepada seorang murid? Tetapi kaedah ini lebih baik dilakukan oleh seorang ayah atau ibu kepada anaknya. Bila kita mengajar anak,anak agak susah untuk dapat,sebaiknya gunakan kaedah ini.

Bila anak kata tidak pandai, tidak tahu,jangan terus dimarah. Lihat adakah bila Rasullulah diajar oleh Jibrail, baginda tidak tahu,Jibrail merasa marah? Tidakkan...

Sebaliknya baginda dipeluk oleh Jibrail dengan sekuat hati untuk menyakinkan. Begitu juga jika kita mendidik anak-anak kita. Tak dapat , jangan marah atau tengking,sebaliknya peluk anak tu untuk yakinkan dia, bahawa dia boleh. Kalau kita tengking,pasti anak itu akan menangis dan esok-esok tak mahu belajar lagi.

Bila anak rasa serik, tu yang mereka susah nak dapat dan jadi tidak berminat. Kaedah pendidikan oleh Jibrail ini sangat baik dipraktikkan oleh ibu bapa ketika mendidik anak-anak sendiri tidak kira ilmu apa pun.

Begitulah sewajarnya seorang ibu mendidik anaknya belajar dengan sabar. Bukan mudah untuk mentarbiyyah seorang anak. Dari mendidik mereka mengenal benda dan warna sebelum mengenalkan huruf, angka dan membunyikan huruf-huruf dan angka tersebut. Asas untuk seseorang itu belajar mengeja sebelum mereka membaca. Setelah anak boleh membaca,maka baru kita perkenalkan dengan bahan bacaan yang baik dan Allah redha.

Bacalah sesuatu yang diredai dan disukai oleh Allah SWT dan jangan membaca sesuatu yang dimurkai-Nya. Membaca mestilah didasari oleh niat kerana Allah untuk memberi kebaikan kepada alam dan seluruh penghuninya.

Ayat ini dimulakan dengan "bacalah" yang merupakan fi'il amar yang memberi maksud: "ia merupakan arahan dan perintah supaya umat Islam sentiasa dituntut membaca, sama ada melalui ayat-ayat yang maqru'ah (yang dibaca seperti al-Quran dan al-hadis) atau ayat-ayat manzurah (yang boleh dilihat dengan pengamatan, kajian dan penyelidikan)".

Ayat ini didahulukan dengan perintah membaca, bukan dengan sujud, solat, puasa, zakat, haji, jihad dan lain-lain, seolah-olah memberi kefahaman kepada kita bahawa membaca sebagai satu keistimewaan manusia yang dapat mengumpulkan khazanah ilmiah berbanding makhluk yang lain.

Ini kerana membaca sebagai kunci ilmu dan mukadimah dapatan pengetahuan, yang mana Allah mengilmukan manusia tetapi bersyaratkan sebab-sebab, antaranya melalui pembacaan.

Ayat ini juga mengajar kepada kita supaya bacaan yang pertama dengan kalimah Allah. Dalam erti kata yang lain, seolah-olah bacaan yang terpimpin dan baik yang boleh membawa kepada makrifatullah dan mengenali dalil-dalil yang akhirnya menatijahkan khasyatullah.


Kesimpulannya, Tuhan yang mencipta dan mengadakan alam ini adalah berkuasa menjadikan kamu tahu membaca, walaupun kamu tidak pernah mempelajarinya.

Kemudian, Allah SWT menjelaskan peringkat penciptaan manusia melalui firman-Nya yang bermaksud: Dia menciptakan manusia dari seketul darah beku.

Al-Qurtubi berkata: Manusia disebut dalam ayat ini secara khusus dan istimewa dengan tujuan memberi penghormatan kepada jenis manusia ini.

Sheikh Muhammad Abduh di dalam Tafsir Juzuk Amma yang dikarangnya menerangkan: Sesungguhnya Allah SWT Maha Berkuasa menjadikan manusia daripada air mani dan membentuk segumpal darah. Kemudian menjadi manusia yang cukup sempurna, nescaya kuasa pula menimbulkan kesanggupan membaca pada seseorang yang selama ini dikenal butahuruf, tidak pandai membaca dan menulis.

Apa yang penting adalah harus mengetahuinya bahawa dasar segala yang akan dibacanya kelak tidak lain dan tidak bukan adalah dengan nama Allah SWT jua.

Semoga mendapat menafaat di dalam mentarbiyah anak-anak di rumah. Jika kita bercita-cita mahu anak soleh, ia bukan bergantung semata-mata kepada doa saja,tetapi dimulai dengan usaha sejak bayi di dalam kandungan dan sejak bayi mula membesar. (sumber : Hati Seorang Ummi)
 

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails