Thursday, February 18, 2010

Asyraf @ 1 Thn 9 Bulan++

ada kawan duk tanya aku perkhabaran Asyraf. katanya lama x nampak..
Asyraf? budak ni ke??


hehe.. Asyraf ok..
cuma selsema yg sememangnya x dpt dipisahkan dgnnya since dia duk taska.

and then, baru aku perasan. lama jugak aku x citer pasal perkembangan Asyraf kan?

hmm.... Asyraf di usia 1 thn 9 bulan++ ni...
apa ye yg dia dah pandai? hmm... terlalu byk yg dia terlebih pandai skrg. hehe..


1. mulutnya yg sentiasa pot pet..pot pet..
  • mulut xleh duk diam. sentiasa nk bercakap (wpun kami kekadang x brape paham). klau x bercakap, membebel ntahapahapa..
  • suka nyanyi lagu "Buyung Tatak Tua", "Winkel Winkel Itel Ar", "Baa Baa (black sheep)", "Agu Ge Upang" - siap ngan gaya2 skali. hehe..
  • pandai dan suka kira dari 1 smpai 10 (B.M n English)
  • dah bleh wat ayat 3, 4 perkataan
  • suka bahasakan dirinya, ATHAP. hihi...
  • perkataan faveret : TAK NAK..!! aduyai...
  • sangat susah nk sebut perkataan yg ada "NG". slalu jadik huruf M - contoh : abam (abang), ayam (sembayang)..
2. sangat lah manja ngan aku.
  • nk tdo ngan aku.. nk mandi ngan aku.. ngan jalan pun ngan aku..
  • adakah sbb aku masih bf kan nya hingga lah saat ini? (kekadang terasa bf twins plak sbb kena kongsi ngan si adik. hehe...)
  • penah skali aku terpaksa dukung dia spjg masa time shopping kt sogo. xmo langsung letak & xmo langsung ngan daddy dia. aduyai! patah pinggang makcik! erk! hasilnya, sempat rompak En.Hubby 3 helai tshirt n 1 purse jer. huhu..

3. dah kenal 90% anggota badan
  • sebab tiap kali mandi, masa basuh badan dia, wajib la aku sebut anggota2 badan yg aku basuh tu - contoh : "nyangkung, mama nk basuh punggung.." "angkat ketiak.." "dongak, mama nk basuh leher.." "meh basah rambut meh!" mata.. pipi.. telinga.. suma2 lah! 
  • anggota badan faveret dia : HIDUNG!! - sangat lah suka usik hidung adiknya smbil cakap "idung adik..".. pastu tunjuk idung dia plak "idung athap..." .. pastu tunjuk idung mama @ daddy dia plak "idung mama @ daddy.." (sangat lah comel bila dia wat gitu. hihi..) 
  • paling aku xleh tahan, aritu time belek kaki aku, tetiba dia sebut "mama.. kuku mama anjang.." erk! malu aku kt anak sendiri. huhu..
 4. channel faveret dia : PlayHouse Disney Channel (PHDC) - channel 613 kt Astro
  • antara citer faveret dia kt PHDC - Chugginton, Dibo The Gift Dragon, Pocoyo, Little Einstein  (smpai aku sendiri pun dah hafal suma2 karektor katun2 tu. hahaha..)
  • jugak suka citer "JimJam & Sunny" kt channel 611
5. dah bleh kawteam ngan dia
  • contoh : "Asyraf klau nk mama bobok (tepuk), Asyraf abiskan dulu susu ni ye.." hasilnya - SUSU LICIN! hihi.. 
  • tapi haruslah dilaksanakan apa yg dijanji tu.. klau x, wajib lah dia meraung tuntut janji kita tu. hihi...
6. baru kenal warna BIRU
  • klau ditanya "ni warna apa?" x kisah la kita tunjuk warna apa skali pun, wajib la dijawab "BIYU!!" huhu..

7. dah pandai bukak n pakai seluar sendiri (wpun dgn susah payah! hehe..)
  • baju, masih perlukan bantuan carik lubang (lubang byk bebeno! hehe.. - lubang badan, lubang leher, lubang lengan kanan, lubang lengan kiri..)
  • pempes pun dah terlebih pandai bukak sendiri. - helah dia tiap kali nk main air kt bilik air.. smpai pegang pempes, wajib la dia sebut "enoh.. empes enoh.." hahaha!! walhal kekadang tu, baru stgh jam pakai. ada ka gitu??
8. sangat suka menolong 
  •  setakat tolong sapu umah, kutip mainan dia, dia dah bleh diharap (klau mood baik aa.. hehe..)
  • kekadang bila tgh sibuk tukar pempes si adik, dia yg sibuk nk amik pempes adik yg dah pakai tu, nk pegi buangkan kt bakul sampah. (TQ, ASYRAF..!! I LOVE U..!! hihi..)

9. naik turun tangga? hehe.. lajuuu.. je!
  • almaklum la.. umah atuknya kan ada tangga.
  • skrg suka berlagak xmo pegang dah klau naik turun tangga tu. huhu.. risau sungguh takut terjatuh nanti.
  • penah bbrp kali naik smpai ke tkt atas & turun smpai tkt bawah rumah, sesorang! diam je.. tau2 dah smpai! (wargh!! teruk betul mama dia ni x alert hal ehwal anak nya ke mana. huhu.. )
10. sangat kenal familinya (mama, daddy, adik, atuk, opah, acu, alang, maklang, along, maklong..)
  • wpun di dalam gambar. penah skali dia ternampak gambar atuknya dlm diari aku. terus dengan yakin dia tunjuk gambar yg sebesar semut tu : ATUK..!! dasyat.. dasyat..
  • klau dia x kenal ssorg, or lama x jumpa, boleh jadik agak sombong smpai xmo salam. amik masa agak lama utk warming up, baru panas enjin utk mesra ngan org baru tu.
11. sangat pandai buat pelbagai memek muka yg wat mama & daddy selalu rindu.

12. sangat suka main tepon @ hp. 
  • letak tepon kt telinga, then berlagak cam bercakap ngan sesapa ntah. tp bila betul2 ada orang nk cakap ngan dia kt tepon, xde plak nk respon balik. paling2 kuat tu, sengih2. haiya..!! 
  • tp bila org ckp babai, dilambai2nya tangan dia yg comel tu kt tepon. gaya cam org kt tepon tu bleh nampak lambaian dia tu. hehe..
13. sangat suka kuar jejalan naik keta ngan atuk @ daddy dia
  • paling xleh tahan, klau dia nampak atuk @ daddy dia x pakai seatbelt, wajib la dia tunjuk2 kt buckle seatbelt tu smbil ckap "akai! akai!" hehe.. (gasak korang! bikin malu je ngan Asyraf xmo pakai seatbelt. hihi..)
14. oh! satu lagi : Asyraf SANGAT sayangkan adik Ayra nya.
  • suka sgt cium2 & amin (salam) adiknya itu. siap dua2 belah pipi, dua2 belah tangan & dua2 belah kaki adik Ayranya itu dicium2nya. hehe..
  • sgt prihatin kt adiknya. klau Ayra nangis, cepat2 dia carik kami n ngadu "adik nangis..". diulang2nya ayat tu smpai la kami angkat adiknya itu, baru la dia diam.
ok. tu yg terlintas pasal perkembangan Asyraf wat masa ni. hehe..


Asyraf, camner pun skali kamu, kami tetap sayangkan kamu dunia akhirat.
do remember that, ok dear? MMMUUUUAAAHHHH...!!!!

6 comments:

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

alahaiii asyraf ..terigt kat my adam plk tetiba ;-)

terungceweng said...

uiks....sama ngan asy kita tak bole sebut ayat NG....mesti jd M...nape ek???hehehe...

hatiberbunga said...

tu la, kan? kekadang leh senyum sesorang bila teringat kt gelagat anak, kan?

hatiberbunga said...

NG jadik M?? x tau la sebab musabab nya, kan? musykil.. musykil..

Ibu Ayra said...

1 thn 9 bulan, sebaya dgn my ayra... bila besday asyraf ekk?

hatiberbunga said...

besday dia, 5 mei 2008. ayra u bila?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails