Thursday, September 2, 2010

Ayra @ 9 bulan

semalam Ayra masuk 9 bulan!!
hepi 9 months' birthday, dear! hihi...

memula mama nk minta maap sbb ntah camner, bleh terskip plak nk wat entry pasal Ayra @ 8 bulan. ish! adakah mama mu ini terlalu bz? atau saje buat2 bz? hehe..

oleh kerana dah terskip sebulan, maka nya entry kali ni akan merangkumi development Ayra dah tempoh 2 bulan ni.
hmm.. apa yg Ayra dah pandai ye skrg?

1. gigi Ayra dah tumbuh dah sebatang!
- kt bawah, kanan.
- 3 lagi, on d way.. dah nampak la bentuk gigi tu kt gusi Ayra.. cuma lum memuncul kan diri secara fizikal. hehe..
- abis suma menda nak digigit nya.. termasuk la aku! erk!
nampak tak, giginya tu??
nampak tak? nampak tak??
mesti korang x nampak, kan? hehe...

2. masa cek up umo 8 bulan aritu, beratnya dah 8.1kg
- bulan ni, ntah! sbb xde cek up. hihi..

3. Ayra dah bleh tateh2 & melangkah dgn jayanya bila kita pimpin tangan dia dua2 belah.
- tp bila pimpin tangan dia guna sebelah tangan je, sebelah lagi lepas, Ayra still bleh melangkah tp perlahan skit.

4. hobi terbaru Ayra : panjat tangga
- pantang leka, harus ke tangga lah dia akan tuju. adeh!

5. suka MENARI..!!
- suka benor buat gerak gaya yg pelbagai tiap kali sesapa nyanyikan lagu pape skali pun. ahaks!

6. pandai geleng kepala klau tak suka sesuatu tu.
- contoh : "Ayra, jom tdo jom!" --> geleng kepala.. "Ayra, minum susu, nak?" --> geleng kepala. hihi.. chumel je. :P

 7. suka ikut nyanyi (bebel2) klau dia dengar lagu @ wirid yg dia suka.

8. sgt suka lanyak si abang Asyraf. 

9. dah pandai jeles klau org keliling dia (aku @ daddy dia @ acu dia @ opah dia @ atuk dia) layan org lain lebih.
- contoh : masa Acu dia dukung sepupu dia, Yaya, Ayra sibuk mintak Acu dukung dia. tp x lama lepas tu, dia nampak opah dukung Yaya plak, sibuk mintak opah plak dukung dia.
- pandai tarik perhatian org, dia ni. hehe..

10. sangat2 murah dengan senyuman.
- kengkawan rata2 ckp dia ni HAPPY BABY.. (and muka mcm anak cina. hihi..)


11. pandai main tepuk amai2
- actually, that is since 8 month. tp sbb lambat lapor kan... so, here it is. hihi..
- pantang dengan sesapa ngan puk amai2, harus ditepuk nya tangan chumel nya itu smbil sengih2.
- kekadang xde sesapa nyanyi pun, dia suka tepuk2 sendiri. hehe..

12. sgt2 obses dgn henpon.
- x kisah la henpon sapa pun.. klau didapatnya, harus jadi mangsa air liur la henpon itew.. (which explain why i got a new hp now.. ermm.. well.. or course that is after kena bebel ngan en.hubby sbb bagi Ayra mencemar-duli kan hp kesayangan itew)

13. sgt kuat berpeluh.
- ke.. rumah aku ni yg terlebih panas? hehe...

14. obses dgn plastik 
- anything that sounds like plastik, harus jadi mangsa dia smpai lunyai.
- so far, selalunya dgn pemantauan kami suma la..

15. dah bleh kutip brg (yg kecik2 la..) dgn jari telunjuk & ibu jari je.

16. suka teman kan mamanya ini tiap kali masak kt dapur.
- good girl. nanti dah besar, Ayra masak, mama rehat plak ye! hehe...


17. suka main @ raba2 rantai leher mamanya ini tiap kali nenen. 
- hiii... nasib baik x raba kt tempat lain. ekekek..!!

18. waktu tdo Ayra skrg : sekitar pukul 11 - 1 pagi. 
- salah satu sebab nape mata mamanya ini cam burung hantu bila time siang dlm bulan poser ni. adeh!

19. suka benor tarik rambut aku yg lembut, panjang mengurai ni.
- jeles kot rambut dia tu kesat, jarang & pendek. hik!hik!hik!

20. sgt suka exploring merata tempat, as long as dia nampak mamanya ni atau sesapa org dewasa ada di dalam bilik yg sama dengan dia.
- klau x nampak kami, harus menjerit dia, ok! huhu..
- security purposes, maybe?? hmm..


hmmm... apa lg ye?
tetiba bleh blank.
nanti2 bila aku teringat pape lg, aku apdet, wokeh! ;)

papehal pun, Ayra tetap anak dara kesayangan mama.
asyik cium2 dia pun x boring2.
smpaikan bau masyam dia pun aku rasa wangi.
adakah aku waras?? hmm...

5 comments:

rozila said...

comey Ayra...lbt jgk dia nk tumbuh gigikan? Iris 5 bulan ++ dh tumbuh...tp x per...nanti lbt rusaknyer....hehehe...ann x sabar nk tgk umah baru....

Elin said...

hepi 9 month ayra tomei.. :)

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

wah dah pandai tolong mengemas dahhh ;-)

ann @ hatiberbunga said...

zila > ha.. tu la nyer. lambat skit plak tumbuh gigi anak dara ku ini. xpe.. janji, tumbuh, kan! ;)

elin > tq, auntie!!

diana > hehe.. dgn bantuan abangnya Asyraf, dia mmg semakin pandai tolong mamanya ngemas. ahaks!

Diamilikku said...

aisy pun tumbuh gigi masa 9 bulan..so rasanya average kot umur 9 bulan ke atas..bak kata paed..umur 3,4,5,6,7 tu special case..hehhehe..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails