Friday, February 4, 2011

jom masak Gulai Kuning Ikan versi Ann ;)

time cuti2 panjang camni,
satu menda yg membahagiakan adalah :
bleh masak ikut masa kita sendiri..
tak perlu nk rushing2..

so, terhasilkan sesi memasak bergambar ku ini. hehe..

Gulai Kuning Ikan versi Ann

well.. actually, aku dah lama giler tak masa gulai kuning ni
sbb en.hubby tak brape gemar..
akibatnya, aku pun dah ingat2 lupa resepi. hihi..
nway, meh kita start ngan bahan2nya..


Bahan A
3 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
5 biji cili padi (tp sbb aku ni tak brape gemar pedas2 sgt.. klau korg suka pedas, bleh je tambah)
1/2 inci kunyit hidup
Bahan B
3 ekor ikan kembung yg dipotong 2

1 batang serai (yg diketuk/dipecahkan)

Bahan C
1 kotak kecil santan segera (hehe.. dasar malas btul. hihi..)
2 biji tomato yg dikerat 4 (actually, biasanya aku letak asam keping. tp arini, asam keping takde lah. so, kira bleh la tomato pun. janji fungsinya sama, nk bagi masam skit..)
sedikit air
sedikit garam

ok.. bahan2 dah siap?
jom kita masak!!

memula, tumbuk semua Bahan A tadi smpai lah lumat.


pastu ketuk/pecahkan serai tadi (aku tumbuk je.. - tp jgn la plak smpai hancur.. skit je)
pastu masukkan Bahan A & Bahan B tu dalam periuk.


then, masukkan 1/2 kotak santan tadi + air
then, jerang la atas api yg kecil.

peringatan!
1. guna api yg kecik tau. then kena slalu kacau. klau tak, santan senang pecah minyak. bila pecah minyak, gulai pun jadi tak sedap.
2. then klau kacau tu, jgn la beria benor. smpai tunggang terbalik ikan tu. karang tak pasal2 je ikan2 tu hancur. just kuis2 dgn lemah lembut santan/kuah tu ye... hehe..

bila ikan2 tu dah masak skit, masukkan la tomato2 tu.


org lain, maybe ada yg masukkan tomata tu awal2.. tp aku masukkan kemudian skit sbb takmo tomato2 tu hancur sgt..


lepas dah dekat2 nk masak, masukkan separuh lagi santan pekat tadi & garam secukup rasa.
tinggalkan bbrp minit, pastu, SIAP!!


alhamdulillah.. jadik jugak gulai ikan aku... yeay!!

oh!
the kids di kala mamanya wat sesi masak bergambar ni?

di sini..!!
hehe..
mereka sentiasa di sisi mamanya. ;)




1 comment:

adawiyah rahman said...

walah.sedapnyer! :P
sy pnye versi msak kuning x letak bawang :D
haha

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails