Wednesday, October 6, 2010

tutorial blog buat Zila


sesungguh nya aku ni bukanlah blogger tegar
ataupun dah pro mana pun dalam dunia blog ni..
still di tahap semut lagi..
byk sangat lagi menda yg aku masih tak paham sbnrnya.
cuma blajar skit2 dr pengalaman (trial & error) + tanya kengkawan.

so bila ada kengkawan kata aku nih pro & ingat blajar lak ngan aku hal ehwal blogging ni, 
aduyai.. sgt terharu rasa diri ini..
macam zila ni.. 


bukan nk bermegah.. 
tapi nk jawab tru kotak komen @ emel, macam pjg berjela.
so, rasa cam lebih mudah explainkan sini.
so, aku cuba yerk!

soalan 1 : 
nak centre kan semua n3..

klik 'align center' kat rumah NEW POST tu aje..
jumpa tak?

soalan 2 :
mcm mana nk colourkan font

memula klik kt "design"

pastu klik kt "template designer"

then akan kuar form ni.
klik "advanced"

then "text color"
bila kuar kotak2 warna warni tu,
bleh la pilih nk warna apa dgn klik kt warna yg zila berkenan tu.
nk tau warna tu sesuai dgn template zila yg sedia ada,
kat bawah form tu ada ruang preview.


soalan 3 :
nk wat watermark

hehe.. part ni, aku wat sendiri jerk.
guna icon TEXT dlm application photoscape
(tp ko kena download dulu la application tu kt komputer ko.. - aku byk edit gambar2 aku guna photoscape ni sbnrnya. senang! hihi)
klau cam blogger2 tegar yg lain, dorg rekacipta gambar2 watermark tu @ upah org buat kan.
aku.. mmg ada planning nk wat gambar2 gitu nanti, tp blum kesampaian. ntah la bila2 senang. hehe..


ok.. tu je..
harap ia membantu kemusykilan zila tu.
zila.. nanti ada pape x paham, bleh la emel @ tepon aku eh..

1 comment:

rozila said...

tq ann.....saya akan cuba follow...n anything saya ty lagi....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails