Friday, December 17, 2010

check up & cucuk Ayra 1 thn


last week Ayra gi check up & cucuk utk umo 1 thn.
arini genap seminggu @ 7 hari dari tarikh cucuk dia tu..
kenapa tunggu seminggu baru wat entry ni?

sebab nurse yg kami jumpa tu ckp,
efek dari kesan cucuk dia tu (a.k.a demam), klau ada..
hanya akan appear after 5 @ 6 hari lepas kena cucuk.
tapi alhamdulillah.. 
sehingga hari ini, Ayra tak demam langsung.
GOOD GIRL..!!


lain2 fakta menarik pasal Ayra sejak masuk umo 1 thn ni,
yang aku tak tertulis kt SINI, adalah :

1. berat Ayra dah 9.1kg
2. tinggi @ panjang Ayra dah.. (err... bape eh? x ingat aih! buku klinik Ayra tinggal dlm keta la plak.. hmm)
3. dah pandai mengikut arahan - "Ayra.. dah abis minum susu, kan? Tutup botol Ayra ni.." --> makanya dgn segera dia carik tutup botol dia & cuba utk tutup wpun x berjaya. hehe..
4. dah faham rutin harian dia - "Ayra.. dah buka baju, jom letak dlm bakul jom!" --> makanya dgn segera dia pegang baju2 kotor dia (kes buka baju sbb nk mandi la ni..) & bawak ke bakul & letak kt dlm bakul kain kotor. clever girl!
5. suka sgt melompat2 smbil melentik2 ke blkg klau terlalu eksaited. dah la mmg x brape stabil lagi.. sgt risau klau2 dia terlentang. hmm..
6. tak suka main anak patung. dia akan buat derk je klau hulur anak2 patung kt dia. hanya patung ultraman si abang jugak menjadi pilihan. adeh!
7. gigi dah 8 batang (5 complete, & 3 lagi baru muncul separuh)
8. SUKA SANGAT MANDI! - bila dia tau kita nk bawak dia mandi, harus melompat2 & sengih2 la dia. ;)
9. still breastfeed dgn ku, till now... wpun minum jugak susu tepung.


err.. tu je yg teringat psl development si Ayra setakat ni.
tapi yg pasti, 
aku sgt2 lah bangga mempunyai anak yg sangat bijak spt Ayra ni.

Ayra..
i'm very proud of you!
love u always.. ;)

3 comments:

Diamilikku said...

ermm..aisy berat 10kg..tapi apasal nampak ayra lagi moolat dan montok aaa?? aisy tu kurus je rasa...walaupun berat...

.:. Maa .:. said...

alololo... dak comey ni dh setahn ye... amca xsmpai 9kg pun lg... hehehe... nangis x masa cucuk... ekekekeke .. geram. (^_^)

ann @ hatiberbunga said...

sue > maybe sbb aisy tu panjang lebih skit kot.. Ayra ni kementot je. hihi..

maa > mana ada nangis.. bunyi 'ek!' pun takde tau. releks je. ;)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails