Thursday, July 22, 2010

Ayra : Demam Campak Keladi??


siaran langsung dari umah.
sbb terpaksa meng'EL'kan diri.
sbb stlh 3 ari demam & pastu kuar bintik2 kecik2 yg merah2,
akhirnya pada ari selasa lepas, 
Ayra disahkan doktor bahawasanya dia kena demam campak!


tp bukan demam campak yg bijik2 besar tu tau..
yang halus2 ala2 cam ruam2 tp SATU BADAN.
kawan kata "campak keladi".
(view peha chubby anak dara aku yg penuh ngan bintik2 halus tu. nampak x?  time ni bintik2 tu dah x brape merah. dah letak ubat. masa bawak klinik aritu, kulit Ayra sgt2 merah menyala. rasa cam nk nangis je tgk dia gitu)

mula2 ingat demam biasa je.. jangkit ngan daddy dia yg baru baik demam aritu.
tp bila timbul2 ruam2 tu 1 badan, musyil la jadiknya.
malam yg pasan naik ruam tu, trus bawak gi jumpa doktor.
tp doktor cakap demam ruam biasa je. viral biasa.
dia bagi ubat demam n ubat sapu je.
tp lepas 2 ari, makin byk plak naiknya, hati x sedap, pegi jumpa doktor lain plak.
akhirnya doktor ni la yg sahkan ayra kena demam campak. huhu..
ciannya anak mama kecik2 dah kena demam campak.

nway, arini, bintik2 merah ala2 ruam tu dah susut dah.. 
kt muka dah x nampak dah ruam2nya tu. 
hati sgt2 hepi, ok! wpun demamnya still ada time malam. 

Ayra, cepat baik ye sayang!
    mama nk pegi keja ni. hehe..    

16 comments:

ch@ said...

comelnyaaa ayra... pp melabuh.
get well soon ye ayra, nnt ajak mama shopping bj raya :p

Imaan09 said...

get well soon.. siannya ayra.. my doter pun baru je kena y keladi ni.. erm, ok aa tu, dah demam 3 ari, maknanya dah melepasi saat2 genting.. pasni tinggal tgu kuar abes sume je.. jgn bg dia bpeluh..ngan kena ujan..kang miang, sian ayra tomei..

Elin said...

ala...cian kan bb kena demam campak. Afrina da kena dah ari tu...penuh bintik2 merah kat muka.

Mayiskandar said...

cian dia...tu yg jmpe kt klinik perumal tu ek...

Ummi Aisyah || Cik Yah said...

hope cepat sembuh.tatau lak ade jenis campak keladi, biasa sebut cakap campak je.

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

alahai siannyer dia ... get well soon ayra ;-)

Diamilikku said...

hurmm kat sini kalau panggil campak sekam...biasanya budak2 memang akan kena campak dua kali..campak kecik2 nih ngan campak besar (cacar air)...sian ayra...mesti gatal2 satu badan...takpe..nanti cepat sembuh ye..

ann @ hatiberbunga said...

cha > tq.. tu la nyer. smlm dah gaji. tgh berkira2 nk ajak en.hubby shopping gak ni. hehe..

imaan > tq. arini bintik2 merah tu dah ansur hilang dah. tp x tau la dah kuar abis ke blum. camner nk tau ha? hmm..

elin > tu la nyer. pulak tu kena kt muka.. turun saham anak dara aku yg sorang tu. huhu..

cik yah > hehe.. aku pun baru tau wujudnya campak jenis ni sbnrnya. hehe..

diana > tq doakan ayra.. alhamdulillah, bintak2 dia tu dah ansur2 hilang dah.. hopefully, terus hilang la. sedey nengok anak sakit ni sbnrnya. huhu...

may > hehe.. betul la tu. meragam je dia 3, 4 ari tu tau.

ann @ hatiberbunga said...

diamilikku > ooo.. ye ke? mcm2 panggilan dah dengar ni. en.hubby plak cakap klau kt kelantan, dorg sebut 'bunga rampai'??? ntah! hehe..

Ammi Sara said...

ala kesian nya ayra..agaknya tu org tua2 kata demam campak palsu kut, waidi penah kena, viral gak la doc pun bg ubat sapu je. tak perlu antibiotic pelbagai. cuma kesian kan coz dia gatal n merah2 tu..apa2 pun get wel sun ye ayra tomey

Imaan09 said...

ann.. cemana nak tau? orang kata ruam tu dr kepala n last turun kt kaki..klu kt kepala/muka dah stat ilang sket2 ok laa.. pastu las skali bhgn kaki akan hilang sket..then abes laa tu..sian ayra, tp ok laa, dah kena, xkena dah lenkali

EiJa ZaQuaN said...

ciannye Ayra..nmpk muka dia mcm org x sihat..cepat2 sihat ek Ayra yg tomey...

Chichi Para Disc said...

salam..
anak saya pon kena campak keladi.. semalam nmpak tanda2, ingt ruam biasa.. arini dh byk plak.. 3 hari lepas demam panas.
ingt nk bwk g klinik esok. doc bg ubat pe ye?

ann @ hatiberbunga said...

chichi.. aritu doc bagi ubat demam, ubat sapu & antibiotik rasanya. dah x ingat dah! hehe... tp antibiotik tu xde kaitan ngan campak tu. doc bg sbb ayra bernanah telinga nya... sbb selsema lama.

FAUZIAHAHMAD said...

ada bagi minum air kelapa x?

Anonymous said...

Haha saya kene pg td

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails