Tuesday, July 6, 2010

mintak tolong doakan Asyraf ye..


huh.. dah 5 ari ye aku mendiamkan diri dlm dunia blogging ni..

sebab.. Asyraf demam panas giler (40 darjah celcius) dah 5 hari la jugak..
sgt kesian kt dia.. since ari Jumaat lepas. balik keja tu, tetiba rasa badan the kids (Asyraf & Ayra) panas semacam. aku pun bagi la ubat demam yg sedia ada dlm peti ais tu.. pagi esok nya, badan Asyraf dah x panas dah. dia pun duk main2 dengan baik skali keliling rumah.
tapi x semena2, tghari tu aku rasa badan dia panas balik. sumbat la balik ubat demam dia tu.

kebetulan lewat ptg tu, kami balik rumah parents aku sbb along aku ada wat besday party kecil2an utk anak daranya, si Syafiqah. spjg masa kami kt sana, badan Asyraf mmg ada rasa cam suam2 kuku gitu (org panggil dedar2). tp sebab dia sgt aktif main ngan sepupunya tu, aku pun biar la. tp bila menjelang malam, Asyraf dah macam slow down.. aku sian kt dia, decide nk bermalam je la kt rumah parents aku tu. tp en.hubby nk balik jugak Nilai sbb dia terpaksa keja awal pagi esoknya..

bila tgh2 malam, Asyraf tetiba bangun menangis2 bagai nk rak. aku rasa badannya, giler panas! terus kejut parents aku ajak gi klinik kul 2.30 pagi.
aku x faham mslh doktor tu kenapa dia cek Asyraf ala kadar je.. n terus bagi ubat demam. aku x puas hati, mintak jugak la ubat demam yg masuk ikut punggung tu.

balik rumah, aku bagi ubat punggung tu kt Asyraf, basah2kan palanya ngan air beras.. baru dia bleh tdo balik. hmmm... org cakap ubat punggung tu kuat kan? org cakap klau bagi, confirm sihat kan, keesokan harinya? aku tgk cam x beri kesan sgt pun kt Asyraf... cuma panas dia kurang SIKIT la dr sblmnya..

sepanjang hari ahad tu, Asyraf tdo x bangun2. bangun kejap utk makan pisang 2 ulas & bihun skit + ubat. pastu tido balik smpai ptg. mmg mengalir air mata la tgk dia camtu.. sbb aku tau dia bukan jenis klau demam, tergolek je macam tu.. slalunya klau dia demam skali pun, dia tetap akan aktif! adeh la.. ahad malam isnin tu pun, panasnya kurang skit bila lepas bagi makan ubat je.. lepas 5 jam.. dekat2 nk smpai turn dia makan ubat lagi, harus panas giler 40 darjah celcius tu. 

akibatnya, ari isnin tu  (smlm), aku amik cuti kecemasan. biar la ada bengkel ke.. ada keja urgent ke.. papehal keja opis aku malas nk pk. biar la bebudak opis pandai2 coverkan utk aku. aku nak jaga anak aku. (oh, btw.. demam Ayra dah ok dah ari isnin tu.. so, aku xde mslh la hantar Ayra ke taska aritu.. so, at least aku leh fokus kt Asyraf je). 

dekat2 tghari tu, atuk Asyraf a.k.a abah aku dtg melawat cucunya yg demam di samping bawak makanan. hehe.. yg majik nya, masa atuknya dtg, bleh plak demam Asyraf tu tetiba hilang di smpai banyak giler dia makan. mmg sgt hepi la aku tgk dia cenggitu. tp yg majiknya lagi... bila cecah maghrib je, badan dia panas giler balik. hmm.. mula la aku start pk yg bukan2 dah ni. huhu...

so, pagi tadi aku & en.hubby decide bawak dia gi spital putrajaya, (ended up, kt klinik kesihatan putrajaya je.. sbb spital tu x terima kes2 demam. just kes2 kecemasan shj). kami ingat nk test darah Asyraf. kot2 ada sakit lain ke apa ke.. maklum la.. skrg ni byk benor penyakit kt sekeliling. 

(Asyraf kt klinik.. duk tunjuk tangan dia yg berbalut sbb kena amik darah.. tak nangis tau! siap ditenung2 lg tangan dia tu yg kena tekan dek misi masa nk kuarkan darah tu. hehe..  bagus betul! sgt brave la anak mama ni!)

tapi kan.. majik lagi tau.. Asyraf tetiba je x demam spjg masa kt sana. result darah, alhamdulillah suma ok. cuma HB dia rendah skit. maybe sbb kurang makan. ye la.. camner nk makan klau xde selera, kan? hmm..
so, bila suma ok, Asyraf pun dah start sengih2 balik, aku pun tinggalkan dia kt taska kejap. aku nk masuk opis kejap. dah mcm2 orang dah duk carik aku ni! huhu..

tapi kan.. Asyraf ni duk demam malam2 je camni, 
tetiba terlintas plak teori kot2 Asyraf terkena "sampuk". 

hish! klau camtu lak, nk wat camner ye? 
ada sesapa yg bleh tolong x?
atau tahu sesapa yg bleh tolong ke..?
please..

sgt2 kesian kt Asyraf ku yang sorang ni..

11 comments:

Imaan09 said...

saya doakan asyraf ok..demam campak kut..

EiJa ZaQuaN said...

ciannye asyraf..semoga cepat sembuh ek..ermm susah jgk nak kata pasal kena sampuk ni..mmg ade kemungkinan..sbb bdk kecik ni kan mmg selalunya bleh nmpk benda2 halus ni..tp yg penting ikhtiar kita nk bg dia sihat dh pun buat..jgn wat x tau jerk...hehee..

Fieza79 said...

demam malam maybe tanda kecacingan...

Mayiskandar said...

cian asyraf...same cam anak saya gak...kalau dia demam, siang aktif semacam...badan pon x panas..tp time malam siap la badan jadi panas sgt...mmg camtuh kot...dulu pon ada gaks pk bende2 lain...tp ble tiap kali demam, malam baru badan panas giler...rasenye xde ape2 kot...normal agaknya...pepandainye wat spekulasi sendiri kan:)

aja@osaranomise said...

salam kak ann,

lama tak masuk blog akak..

sian Asyraf..semoga cepat sembuh..pasal akak ckp kot terkena sampuk tu kan..tapak kaki dier sejuk tak walau bdn panas..kalu ikut amalan tradisional, kalu sejuk tu kene sampuk or tegur..tapi kalu panas macam biasa mmg demam la..

tp kalu akak nak cuba buat air tawar pada ustaz2 atau org yg bole buat ubat tradisional apa salahnya..

saya cadangkan akak sentiasa jelung kepala dier dgn air, kering jer basahkan, bole kurangkan panas kat kepala dier..

kita ikhtiar apa yg bole..InsyaAllah..

saya doakan asyraf kembali sihat secepat mungkin..sabar ya kak..
:(

aja@osaranomise said...

salam kak ann,

lama tak masuk blog akak..

sian Asyraf..semoga cepat sembuh..pasal akak ckp kot terkena sampuk tu kan..tapak kaki dier sejuk tak walau bdn panas..kalu ikut amalan tradisional, kalu sejuk tu kene sampuk or tegur..tapi kalu panas macam biasa mmg demam la..

tp kalu akak nak cuba buat air tawar pada ustaz2 atau org yg bole buat ubat tradisional apa salahnya..

saya cadangkan akak sentiasa jelung kepala dier dgn air, kering jer basahkan, bole kurangkan panas kat kepala dier..

kita ikhtiar apa yg bole..InsyaAllah..

saya doakan asyraf kembali sihat secepat mungkin..sabar ya kak..
:(

terungceweng said...

Semoga cepat sembuh asyraf...bole aje ikhtiar amik air penawar kat ustaz2 Ann...kita ikhtiar apa yg bole...Za kat sini lagi la ssh kalo Asyraf demam...just bg ubat panadol...kalo tak lega gak baru bawa pi jumpa doc..huhuhu...dah la parent tak dak kat sini kan....ZA kalo Asyraf demam selalu jelum ngan air asam jawa...or bancuh air asam jawa ngan gula skit...agak2 manis2 buah,pastu rendamkan dalam bekas air semlman...esoknya bg minum air tu...bg minum air yg bahagian atas ajela....tu petua mak Za..:)

mila said...

Try bawa klinik dulu la, kelinik kerajaan ni lambat sikit. demam anak2 sekarang ni memang kadang2 pelik sikit. saya selalu bawa anak saya ke klinik kat salak tinggi. Klinik ros dan rakan2. anak saya pernah demam panas sampai terpaksa masuk ubat kat bontot(he he sorry...nak citer ni). lepas tu dia bagi ubat demam dan antiviral dan antibiotik. kene ambil ikut jam yang die tetapkan selama 3 hari. terpaksala bangun malam semata2 nak suh die makan ubat. dalam satu hari je dia dah ok, tapi still bagi ubat sebab ikut saranan doktor tu. alhamdulillah ok lepastu. ubat tu memang mahal tapi kalau dah sembuh ok la...

Puteri Satu said...

anak sakit ni.. tuhan je yang tahu betapa risaunya kita.... harap asyraf cepat sembuh ye... demam nak pandai tu kot..

ann @ hatiberbunga said...

tima kasih sgt kpd kengkawan yg prihatin kesihatan Asyraf..
Alhamdulillah dia dah makin sihat dah skrg. :) hati ku pun dah menyanyi riang. hehe..

imaan09 > tima kasih ye, doakan Asyraf.. :)

eija > ha.. tu la nyer. dah macam2 cara dah dibuatnya. hampir2 nk mandikan dia ngan air taik besi la, si Asyraf tu. hehe... (syor dari makcik ann) cuma belum buat je lagi. huhu..

mai > mungkin la.. lagipun Asyraf dah tak demam dah. tp mmg slalu kena beringat la utk rajin doa utk anak2 ni. huhu..

fieza > cacing ke? aduyai.. xde plak doktor2 yg cek Asyraf tu sebut pape pasal cacing. huhu..

aja > aah la ja.. kaki dia sejuk je. tp tiap kali try pakaikan stokin, harus dimarahnya aku, si Asyraf tu. huhu..

mila > dah bawak dah Asyraf pegi klinik biasa dulu sblm tu.. tp macam xde efek pun. Asyraf x serasi kot ngan ubat dia tu. hmm..

za > jelum ngan dgn asam jawa eh? hehe.. xpenah try la plak. biasanya ann jelum ngan air beras je.

kak zainie > mungkin la.. lega sgt2 Asyraf dah ceria balik dah smlm. :)

unai a.k.a puan.U said...

moga anak sihat cepat!..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails